Toυς τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της καθυστέρησης πληρωμών δόσεων στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, οι Τράπεζες καταφεύγουν σχεδόν άμεσα στην έκδοση Διαταγής Πληρωμής εις βάρος των δανειοληπτών τους.
Θα αναπτύξουμε εν ολίγοις την διαδικασία που προηγείται και ακολουθεί της έκδοσης διαταγής πληρωμής, συμβουλεύοντας όμως άνευ ετέρου τους οφειλέτες να καταφύγουν σε Δικηγόρο προκειμένου να τους συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματά τους.
Η μη πληρωμή συναπτών δόσεων δανείου -ακόμη και η μη καταβολή μίας δόσης, αλλά κανένα Τραπεζικό Ίδρυμα δεν το εφαρμόζει στην πράξη- δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, να κλείσει το δάνειο και να καταστήσει ληξιπρόθεσμο το σύνολο του υπολειπόμενου κεφαλαίου (μετά των τόκων εφόσον κάτι τέτοιο προκύπτει από την μεταξύ τους σύμβαση). Ο δανειολήπτης δηλαδή πλέον, δεν βρίσκεται σε καθεστώς δανείου, αλλά χρωστάει στην Τράπεζα όλο το ποσό του δανείου.
Η καταγγελία εκ μέρους της Τράπεζας κοινοποιείται στον Οφειλέτη, συνήθως με Δικαστικό Επιμελητή και αμέσως μετά παράγει τα έννομα αποτελέσματά της. Από εκεί και πέρα η Τράπεζα, μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας στον Οφειλέτη,έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αρμόδιο Δικαστήριο, και χωρίς ακρόαση του οφειλέτη, να αιτηθεί και να εκδώσει Διαταγή Πληρωμής. Η Διαταγή Πληρωμής, αποτελεί εκτελεστό τίτλο, είναι δικαστική απόφαση ουσιαστικά, η οποία αποτελεί το έρεισμα για να προχωρήσει η Τράπεζα σε κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Θα πρέπει λοιπόν ο οφειλέτης, σε περίπτωση που του κοινοποιηθεί Διαταγή Πληρωμής, να προστρέξει αμέσως σε Δικηγόρο και να τον εξουσιοδοτήσει να πράξει όλες τις δέουσες ενέργειες για να ανακόψει τα αποτελέσματα της, και ιδίως να αναστείλει ενέργειες της Τράπεζας για κατάσχεση περιουσίας κλπ. Ακόμα και αν δεν έχει περιουσία ο οφειλέτης, καλό θα ήταν να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα (Ανακοπή), καθώς σε περίπτωση που παραμείνει άπραγος, η αξίωση της Τράπεζας θα τελεσιδικήσει, και ανά πάσα στιγμή για τα επόμενα 20 έτη, θα μπορεί να κατάσχει ο,τι περιουσιακό στοιχείο βρεθεί στα χέρια του οφειλέτη.
Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δικηγορικό μας Γραφείο, στα τηλέφωνα: 211 720 51 10 ή με mail στο info@tsionalawfirm.gr.